Wat is E85 brandstof?

Gepubliceerd op: 7 december 2022
goedkoop tanken amersfoort

Er worden tegenwoordig verschillende soorten benzine geproduceerd die tot goedkoop tanken in Amersfoort hebben geleid. Een van de vele soorten benzine brandstoffen is E85, vaak bio-ethanol E85 genoemd. Dit is een loodvrije benzine die een mengsel is van 15% gewone loodvrije en tot 85% ethanol. Ondanks dat het ongeveer tien jaar geleden werd geïntroduceerd, is E85 niet langer beschikbaar in de meeste delen van Europa. Voordat je echter E85 tankt, moet je ervoor zorgen dat je auto hiermee compatibel is, want de meeste benzineauto’s zijn dat niet. Het gebruik van E85 kan blijvende schade aan je motor veroorzaken. Zorg er aan de andere kant voor dat je weet welk type brandstof geschikt is voor je auto. Sommige auto’s rijden optimaal op standaard premium loodvrij, terwijl andere efficiënter werken op brandstoffen met een hoger octaangetal, zoals super loodvrij, dus raadpleeg je handleiding. Als je het niet zeker weet, is een algemene vuistregel om een ​​brandstof met een hoger octaangetal te gebruiken dan wordt aanbevolen voor je auto. Het gebruik van brandstof met een lager octaangetal dan aanbevolen kan ernstige schade aan je motor veroorzaken.

Is premium brandstof goed voor mijn auto?

Als je in het bezit bent van een high-performance auto, kan een premium brandstof de rijprestaties en het brandstofverbruik verbeteren. Het kan zelfs worden vereist door de fabrikant. Dat komt omdat sommige merken een pakket brandstofadditieven in hun premium brandstof opnemen, zoals wasmiddel, die zijn ontworpen om de interne onderdelen van de motor schoon te houden, met name het brandstofinjectiesysteem. Dus als je je zorgen maakt over de gezondheid van de motor van je voertuig, kan het voordelig zijn om een ​​premium brandstof te kiezen in plaats van brandstof met weinig of geen reinigingsmiddel. Zodra een brandstofinjectiesysteem vuil wordt, kan geen enkele brandstofleiding reiniger het probleem volledig verhelpen. Dus het al dan niet gebruiken van een premium brandstof hangt af van je auto en wat de fabrikant aanbeveelt.

Verschil tussen 91 en 95 octaan brandstof

In eenvoudige bewoordingen is het enige verschil tussen deze twee brandstoffen hun onderzoeks octaangetal, waarbij het hogere octaangehalte van 95 loodvrij is ontworpen om zuiniger te zijn en motoren soepel te laten lopen. In landen als Australië is de standaard loodvrije benzine 91. In Nederland is de standaard loodvrije benzine 95, dus het is onwaarschijnlijk dat je in Nederland 91 loodvrije benzine tegenkomt.

Meer lezen?